Yapay Zekâ: Kapitalizmin Kurtuluşu Mu Yoksa Başka Bir Balon Mu?

Asıl mesele, 2008'den bu yana kapitalizmin tüm gidişatının düşüşte olmasıdır. Yeni teknolojiler bu seyri engelleyemez, aksine sistemin altında yatan çelişkileri daha da şiddetlendirme eğiliminde olacaktır. Dünya pazarındaki mevcut kapasite fazlası durumu (yani aşırı üretim krizi) göz önüne alındığında, verimliliği arttırmak için yapay zekâya yapılacak gerçek yatırımlar bile (salt spekülasyonun aksine) bu krizi daha da ağırlaştıracaktır.

Okumaya devam edinYapay Zekâ: Kapitalizmin Kurtuluşu Mu Yoksa Başka Bir Balon Mu?
Read more about the article Yapay Zekâ Geliştirmek İçin Kullanılan Veriler Nereden Geliyor?
Stephanie Arnett/MIT Technology Review | Adobe Stock

Yapay Zekâ Geliştirmek İçin Kullanılan Veriler Nereden Geliyor?

Yeni bulgular, veri kaynaklarının gücü nasıl da en güçlü teknoloji şirketlerinin elinde yoğunlaştırdığını gösteriyor.1 Yapay zekâ tamamen veriyle ilgilidir. Algoritmaları istediklerimizi yapmaları amacıyla eğitmek için yığınlarca ama yığınlarca veriye ihtiyaç…

Okumaya devam edinYapay Zekâ Geliştirmek İçin Kullanılan Veriler Nereden Geliyor?

Yapay Zekânın Karbon Salınımları Daha da Fırlayacak

Veri merkezi karbon salınımları 2018'den beri üçe katlandı. OpenAI'nin Sora'sı gibi karmaşık Yapay Zekâ modelleri genel kitleye açıldıkça, bu rakamlar tavan yapacak. Mevcut Yapay Zekâ canlanmasının muazzam miktarlarda enerji kullandığı…

Okumaya devam edinYapay Zekânın Karbon Salınımları Daha da Fırlayacak
Charlottesville’deki Sağda Birlik Buluşması’nda “‘Çeşitlilik’ = Beyaz Soykırım” pankartı (2017) Fotoğraf: Rodney Dunning / Flickr
Charlottesville’deki Sağda Birlik Buluşması’nda “‘Çeşitlilik’ = Beyaz Soykırım” pankartı (2017) Fotoğraf: Rodney Dunning / Flickr

Bilişimin açık kaderi*

  • Post author:
  • Post category:ÇeviriMakale

Beyaz üstünlükçü şiddetin dünyanın artık parçası olmadığı bir zaman ve dünyada yaşamak istiyorsak, ilk olarak beyaz üstünlükçü ideolojiye adanmış kişilerin bizim için taşıdığı oldukça hakiki tehdidi kabullenmemiz gerekiyor. Daha sonra da Yapay Zekâ ve beyazlığın emperyalizmin hizmetinde birbirine dolanmış olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Ve nihayetinde beyazlığa olan ihtiyacımızı ortadan kaldıracak bir yol bulmamız gerekiyor.

Okumaya devam edinBilişimin açık kaderi*

Bir algoritma siyah hastaların böbrek naklini nasıl engelledi

Böbrek hastalığının tehlikesini değerlendirmek için kullanılan bir formül, ırka dayalı olarak düzenleme yapılan pek çoğundan sadece biri. Bu uygulama sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikleri kötüleştirebilir Hastaların böbrek hastalığının ciddiyetini anlamak için…

Okumaya devam edinBir algoritma siyah hastaların böbrek naklini nasıl engelledi

Teknoloji işini sorgulamak

  • Post author:
  • Post category:Çeviri

AI Now Enstitüsü, Joan Greenbaum Yaptığımız işi sorgulamak, teknoloji sanayinin tarihini oluşturan hikâyedir. 1960’ların sonu, 1970’lerin başında savaş karşıtı hareketin içerisinde Barış için Bilgisayarcılar adlı bir gruba üyeyken, ilk odağımız…

Okumaya devam edinTeknoloji işini sorgulamak

Yapay Zekâ ve iklim değişikliği: Onlar nasıl ilişkilidir ve bu hususta ne yapabiliriz?

Bilim oldukça net: eğer mevcut salınım düzeyleri aynı kalırsa, Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nde belirlenen karbon bütçesini 8 buçuk yıl içerisinde harcamış olacağız. Ondan sonra, yaşanabilir bir gezegen bulmak neredeyse imkânsız…

Okumaya devam edinYapay Zekâ ve iklim değişikliği: Onlar nasıl ilişkilidir ve bu hususta ne yapabiliriz?
Read more about the article Teknoloji devleri bu krizi refah sistemini sömürgeleştirmek için kullanıyor
MENLO PARK, CA - MAY 18: A 'like' sign stands at the entrance of Facebook headquarters May 18, 2012 in Menlo Park, California. The eight-year-old social network company listed their initial public offering on NASDAQ Friday morning at $38 a share and a valuation of $104 billion, making its IPO the third largest in U.S. history after General Motors and Visa. (Photo by Stephen Lam/Getty Images)

Teknoloji devleri bu krizi refah sistemini sömürgeleştirmek için kullanıyor

  • Post author:
  • Post category:ÇeviriMakale

João Carlos Magalhães, Nick Couldry 18 Mayıs 2012 tarihinde Menlo Park, Kaliforniya’da yer alan Facebook merkezinin girişindeki “Beğen” işareti. Stephen Lam / Getty Son yıllarda Google ve Facebook gibi firmalar…

Okumaya devam edinTeknoloji devleri bu krizi refah sistemini sömürgeleştirmek için kullanıyor