Kategori Yazı

ABD’yi Sarsan Yapay Zekâ Modeli

unnamed - ABD’yi Sarsan Yapay Zekâ Modeli -

Çin’de geliştirilen yeni Yapay Zekâ modeli DeepSeek geçtiğimiz günlerde duyuruldu1. Tam da Trump’ın başkanlık konuşmasını yaptığı ve etrafına toplamış olduğu büyük teknoloji tekellerini2 ABD ile birlikte Yapay Zekâ i̇çi̇n bol bol yatırım yapmaya teşvik ettiği, büyük Stargate Yapay Zekâ projesini3,…

Dijital emek ve dijitalleşme

dijital emek ve dijitallesme 1078764 5 - Dijital emek ve dijitalleşme - 1

Çağımızda makineleşmenin yol açtığına benzer şekilde bilişim, robotik, yapay zeka, vb. nedeniyle birçok meslek ortaya çıkıyor, emeğin doğası, yapısı ve örgütlenmesi değişiyor[1]. K. Crawford ve V. Joler Anatomy of an AI System[2] yazısında Amazon Echo aygıtının üretim sürecini inceleyip insan…

Özgür Yazılım: Kendi başına amaç mı?

Ekran Resmi 2021 07 03 22.16.05 1024x493 1 - Özgür Yazılım: Kendi başına amaç mı? - 3

Gerçek anlamda bir yazılım özgürlüğü mücadelesinin, ekonomi-politik bağlamdan bağımsız değerlendirilemeyeceği ortadadır. Gerçek müştereklerin üretilmesi, kapitalist sistem içerisinde başarılması oldukça zorlu bir süreçtir. Nihayetinde, kapitalizm işine ve çıkarına uygun gördüğü şeyleri alıp kendisine mal etmekte oldukça başarılıdır Özgür Yazılım kavramı ve…

Yapay Zekâ: İyimser Olmak için Erken

yapay zeka dijital emek - Yapay Zekâ: İyimser Olmak için Erken - 5

Yapay Zekâ (YZ) günümüzde özellikle derin öğrenme yöntemlerinin yaygınlaşması ve kullanımının kolaylaşmasıyla popülerleşen bir konu. Başta aşırı uzmanlaşmış ve dar bakışlı kişiler olmak üzere her alandan farklı insanın farklı açılardan ele almaya çalıştığı, eleştirdiği bir konu YZ. Ancak hayatı çok…

Yazılım ve Fikri Mülkiyet Hakları

patent - Yazılım ve Fikri Mülkiyet Hakları - 7

Yazılım geliştiricilerin bazen kafasını kurcalayan önemli bir soru, yazdığı kodu nasıl koruyabileceğidir. Özellikle yeni bir şeyler bulduğunu düşünen veya öne süren yazılım geliştiriciler için bu oldukça önemli bir konu olabiliyor. Bu şekildeki korumacı yazılım geliştiricilerin en önemli serzenişi de Türkiye’de…

Fikri Mülkiyet: Eleştirel Bir Bakış

intellectual property pop 6091 - Fikri Mülkiyet: Eleştirel Bir Bakış - 9

T. E. Kalaycı, N. Duran Kapitalist sistemin uzmanlıkların çok hızlı bir şekilde değiştiği, uzmanlık olmaktan çıktığı, teknolojinin hızlı bir şekilde değiştiği ve yaşamdaki yansımalarının oldukça yoğun hissedildiği bir dönemindeyiz. Bütün bu değişmelere, teknolojik gelişmelere rağmen kapitalist sistem bütün güdülerini olduğu…