Chomsky: Robotların ele geçirmesi mi? Yaratıcı olun!

Chomsky “Eğer, işgücünü daha yaratıcı işler için özgürleştirmek üzere kullanılırsa, örneğin üretimin denetlenmesi, bu konuda kararlar alınması, harekete geçmek için yaratıcı yollar bulunması gibi, o zaman bu iyidir” şeklinde açıklıyor Robotların bizim yerimize ne zaman geçeceğini öngöremeyiz ama beklediğinizden de önce olabilir. Mevcut işinizin, robotların işgücünü ele geçirmesi nedeniyle ne kadar güvende olduğunu mu merak […]

(Çevirmen)

Chomsky “Eğer, işgücünü daha yaratıcı işler için özgürleştirmek üzere kullanılırsa, örneğin üretimin denetlenmesi, bu konuda kararlar alınması, harekete geçmek için yaratıcı yollar bulunması gibi, o zaman bu iyidir” şeklinde açıklıyor

Robotların bizim yerimize ne zaman geçeceğini öngöremeyiz ama beklediğinizden de önce olabilir.

Mevcut işinizin, robotların işgücünü ele geçirmesi nedeniyle ne kadar güvende olduğunu mu merak ediyorsunuz? Noam Chomsky’nin bazı yanıtları var, ancak bu yanıtlar sizi memnun etmeyebilir.

Chomsky’ye göre, robotların yüksek düzeyde meslekleri yapabilmesi yalnızca bir zaman meselesi. MIT profesörünün robotların insanlardan ve hatta kendisinden birçok yönden daha akıllı olmasıyla hiçbir sorunu yok.

“Örneğin, bir röntgene baktığımda, hiçbir şey anlamıyorum” diye başlıyor Chomsky. “[Ancak] eğitimli bir radyolog baktığındaysa bir şeyler anlayacaktır. Şimdi, eğitimli bir radyologun yaptığının, eğitimli bir radyologun gördüğünü görmemi sağlayacak şekilde bilgisayarıma yüklemek üzere programlanabilir olması oldukça makul geliyor. Bu iyi bir şey. Yararlı olabilir, benim için değil ama eğitimli bir radyolog olmayan bir doktorun işine yarayabilir.”

Chomsky inanıyor ki “robotların montaj hattında emeğinizin yerini alması nasıl tamamen mümkünse”, eğitimli bir radyologun yaptığı diğer her şey de potansiyel olarak programlanabilir, bu da “insanları daha yaratıcı şeyler yapmak üzere özgürleştirir.”

Bu en azından devrimin gitmesi gereken yön. Ancak, elbette, teknolojinin iyi amaçlarla kullanılmasını garanti etmek oldukça zor.

Chomsky “Eğer, işgücünü daha yaratıcı işler için özgürleştirmek üzere kullanılırsa, örneğin üretimin denetlenmesi, bu konuda kararlar alınması, harekete geçmek için yaratıcı yollar bulunması gibi, o zaman bu iyidir” şeklinde açıklıyor. “Fakat eğer kârları artırmak için ve insanları çöp kutusuna atmak için kullanılıyorsa, o zaman kötüdür.” Chomsky, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından 1955 yılında mekanik çeviri projesinde çalışmak ve dilbilimle felsefe eğitimi vermek üzere işe alınmıştı.

Chomsky, “Aslında geçerli bir mesleğe sahip değildim, ancak makine çevirisi üzerine bir programda çalışmam için beni araştırma laboratuvarında görevlendirme konusunda istekliydiler” diye belirtti.

“O zamanlar hâlâ bir çevirmenin ne yaptığı yeterince anlaşılırsa, onu programlayabileceğine ve makine çevirisini sonuçlandırabileceğine yönelik bir düşünce vardı. O zamanlar, şimdiki gibi, bunun olmayacak bir şey olduğunu hissediyordum, bu konuyu yeterince anlayamadık. Ve yıllar geçti, haklı olduğumuz ortaya çıktı. Google bir çeviri aracına sahip, genel fikri edinmek istiyorsanız yararlı bir araç, ancak çevirinin doğasına ilişkin herhangi bir anlayış kazandırmıyor.”

Ancak sonuca daha yakınız. Bu hafta, MIT araştırmacıları AP’ye [Associated Press] “YouTube videoları ve ‘The Office’, ‘Big Bang Theory’ ve ‘Desperate Housewives’ gibi TV dizilerini hızlıca ve peş peşe izleyen bir bilgisayarın, oyuncuların ne zaman sarılacağı, öpüşeceği, el sıkışacağı veya beşlik çakacağını tahmin etmeyi öğrendiğini (neticede bir sonraki nesil yapay zekanın daha az sakarca davranmasına yardımcı olabilecek gelişmeler bunlar)” söylediler.

AP’nin bildirdiğine göre “MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarındaki iki yıllık çabalarının sonucu olan bulgular, gelecek hafta Las Vegas’taki Uluslararası Bilgisayarlı Görü ve Örüntü Tanıma Konferansı’nda sunulacak.”

Özgün metin: http://www.alternet.org/economy/robot-takeover-get-creative-chomsky-says

Kaynak: https://sendika.org/2016/06/chomsky-robotlarin-ele-gecirmesi-mi-yaratici-olun-alexandra-rosenmann-360912