Kategori Makale

Köken Hikayeleri: Plantasyonlar, Bilgisayarlar ve Endüstriyel Denetim

12023550816 c21d70fff8 k - Köken Hikayeleri: Plantasyonlar, Bilgisayarlar ve Endüstriyel Denetim - 1

Modern dijital bilgi işlemin taslağı, örgütlü işçileri kınayan ve demokrasi ile kapitalizmi bağdaşmaz olarak gören, gelişmekte olan endüstriyel kapitalist sınıfın kaygılarının sesli bir savunucusu olan Charles Babbage tarafından kodlanmıştır. Babbage hakkındaki tarihçeler, vurguları bakımından keskin bir şekilde birbirinden ayrılır. “Girişimci…

Yapay Zekâ: Kapitalizmin Kurtuluşu mu Yoksa Başka Bir Balon mu?

AI_bubble_Image_Mike_MacKenzie_Flickr

Asıl mesele, 2008'den bu yana kapitalizmin tüm gidişatının düşüşte olmasıdır. Yeni teknolojiler bu seyri engelleyemez, aksine sistemin altında yatan çelişkileri daha da şiddetlendirme eğiliminde olacaktır. Dünya pazarındaki mevcut kapasite fazlası durumu (yani aşırı üretim krizi) göz önüne alındığında, verimliliği arttırmak için yapay zekâya yapılacak gerçek yatırımlar bile (salt spekülasyonun aksine) bu krizi daha da ağırlaştıracaktır.

Bilişimin açık kaderi*

Charlottesville’deki Sağda Birlik Buluşması’nda “‘Çeşitlilik’ = Beyaz Soykırım” pankartı (2017) Fotoğraf: Rodney Dunning / Flickr

Beyaz üstünlükçü şiddetin dünyanın artık parçası olmadığı bir zaman ve dünyada yaşamak istiyorsak, ilk olarak beyaz üstünlükçü ideolojiye adanmış kişilerin bizim için taşıdığı oldukça hakiki tehdidi kabullenmemiz gerekiyor. Daha sonra da Yapay Zekâ ve beyazlığın emperyalizmin hizmetinde birbirine dolanmış olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Ve nihayetinde beyazlığa olan ihtiyacımızı ortadan kaldıracak bir yol bulmamız gerekiyor.

Özgür Yazılım: Kendi başına amaç mı?

Ekran Resmi 2021 07 03 22.16.05 1024x493 1 - Özgür Yazılım: Kendi başına amaç mı? - 5

Gerçek anlamda bir yazılım özgürlüğü mücadelesinin, ekonomi-politik bağlamdan bağımsız değerlendirilemeyeceği ortadadır. Gerçek müştereklerin üretilmesi, kapitalist sistem içerisinde başarılması oldukça zorlu bir süreçtir. Nihayetinde, kapitalizm işine ve çıkarına uygun gördüğü şeyleri alıp kendisine mal etmekte oldukça başarılıdır Özgür Yazılım kavramı ve…

Teknoloji devleri bu krizi refah sistemini sömürgeleştirmek için kullanıyor

facebook begen - Teknoloji devleri bu krizi refah sistemini sömürgeleştirmek için kullanıyor - 7

João Carlos Magalhães, Nick Couldry 18 Mayıs 2012 tarihinde Menlo Park, Kaliforniya’da yer alan Facebook merkezinin girişindeki “Beğen” işareti. Stephen Lam / Getty Son yıllarda Google ve Facebook gibi firmalar Küresel Güney’i yeni ve kontrolsüz veri toplama biçimlerinin sınama ortamı…

Facebook skandalından sonra dijital ekonomiyi kamusal mülkiyete dayandırmanın zamanı

facebook ceviri 1 - Facebook skandalından sonra dijital ekonomiyi kamusal mülkiyete dayandırmanın zamanı - 9

Facebook’un o şatafatlı “hepimiz için küresel bir topluluk kurma” söyleminin altında alaycı ve saldırgan bir herkesten veri emen küresel elektrikli süpürge kurma projesinin yattığının, nihai, koşulsuz bir kanıtına sahip olmak rahatlatıcı. Bu sanayideki diğerleri gibi, tıpkı enerji firmalarının petrol kuyularında…

Yazılım ve Fikri Mülkiyet Hakları

patent - Yazılım ve Fikri Mülkiyet Hakları - 15

Yazılım geliştiricilerin bazen kafasını kurcalayan önemli bir soru, yazdığı kodu nasıl koruyabileceğidir. Özellikle yeni bir şeyler bulduğunu düşünen veya öne süren yazılım geliştiriciler için bu oldukça önemli bir konu olabiliyor. Bu şekildeki korumacı yazılım geliştiricilerin en önemli serzenişi de Türkiye’de…

Fikri Mülkiyet: Eleştirel Bir Bakış

intellectual property pop 6091 - Fikri Mülkiyet: Eleştirel Bir Bakış - 17

T. E. Kalaycı, N. Duran Kapitalist sistemin uzmanlıkların çok hızlı bir şekilde değiştiği, uzmanlık olmaktan çıktığı, teknolojinin hızlı bir şekilde değiştiği ve yaşamdaki yansımalarının oldukça yoğun hissedildiği bir dönemindeyiz. Bütün bu değişmelere, teknolojik gelişmelere rağmen kapitalist sistem bütün güdülerini olduğu…